• Min skrivmaskin före renoveringen, en Underwood no. 3 från 1919 på 18”

Min nya skrivmaskin – En Underwood no. 3 från 1919

Visst var den vacker redan före min renovering?

För 500 kr blev jag en stolt och glad ägare av skrivmaskinen. Ekonomiskt sett var det en bra affär med tanke på skicket och emotionellt känns det som ett fint lån av det förflutna. Maskinen är verkligen ett konstverk i sig med alla sinnrika funktioner och detaljer.

På något sätt blir nuet klarare när man är i kontakt med gamla ting.

Modell och årtal

En Underwood skrivmaskin No 3-K Model

Underwoods modell No. 5  var skrivmaskinernas T-Ford och tillverkades i fyra miljoner exemplar mellan 1900 och 1931.

Min skrivmaskin är modell No. 3 som togs fram för att stödja bredare vagn i 18”, 20” och 26”. Den byggdes även i formatet 11”, 12”, 14” och 16”.

Personligen finner jag min modells format estetiskt intressant för framtida fotosessioner.

The Typewriter Database hjälpte mig att binda skrivmaskinens serienummer med årtalet 1919.

Manualer:

 

Underwood

Reklam för Underwood skrivmaskiner. Här Underwoods huvudkontor.

Företaget Underwood var först underleverantör av färgband och karbonpapper till Remington. När Remington startade egen produktion av färgband valde Underwood att börja producera skrivmaskiner.

Underwoods skrivmaskiner med fyra tangentrader, enkel omskiftning, frontanslag och fullt synlig skrift revolutionerade marknaden. Under sina storhetsdagar var Underwood världens största skrivmaskinsproducent.

I många av Underwoods annonser används följande slogan, som jag numera personligen uppfyllt;

The Machine You Will Eventually Buy

Här följer några av Underwoods annonser:

title
title
title
title
title
title

Renovering

Skrivmaskinen fungerade någorlunda redan vid mitt inköp. Därför fokuserade jag på att försiktigt rengöra maskinen för att ta bort all smuts och rost utan att förstöra den med åren fint slitna ytan.

Typerna på skrivmaskinen var rejält smutsiga. Speciellt de med bokstäver som ‘o’ och ‘d’ där damm, färgbandsfibrer och pappersbitar samlats inuti hålrummen. Jag använde en grov borste och därefter ett antal tandpetare av trä för att rengöra typerna. Därefter blev skrivmaskinens text markant bättre. Använd inte metallborstar och andra verktyg som kan skada typerna.

Typarmarna kan exempelvis rengöras med lacknafta. Jag märkte att i stort sett alla småproblem med maskinen berodde på smuts. För varje rengöringsomgång fungerade den allt bättre.

Till ytterhöljet och valsen använde jag först en lätt fuktad trasa. Därefter en lackrengöring och slutligen kromglans. Oavsett vad du använder för medel rekommenderar jag att du först prövar på en undanskymd del för att ta reda på hur ytan reagerar på behandlingen. Löddrande stålull hjälpte att avlägsna några färgstänk. För mig var det här en tillräcklig uppfräschning av de synliga delarna.

Slutligen var det svarta färgbandet så slitet och fult att jag bestämde mig för att köpa ett nytt. Färgbandets spolare fanns inte att köpa längre, så jag tog bort det gamla färgbandet från dem och spolade över det nya färgbandet till dem. Eftersom maskinen har en spak för att växla mellan röd och svart skrift valde jag ett rödsvart färgband, vilket i mitt tycke ser riktigt snyggt ut.

Här följer några bra webbplatser med mer information om renovering av skrivmaskiner:

Jag har även funnit en reparationsmanual från 1920 för skrivmaskiner från Underwood:

 

Min renoverade skrivmaskin, en Underwood no. 3 från 1919 på 18”

 

    Pin
    Share
    Tweet
    +1
    Share