• Bild som illustrerar den franska målarskolan pointillismen. Ingår i en bloggpost om J.B Silfversparres bidrag till SvDs "Jag Minns"-projekt. Texten lyder: Jag minns… imman på plasthuvans transparenta fönster och duschvattnets öronbedövande smatter. Vi såg ut som små vilsna rymdfarare trots att gymnastiksalen låg endast 100 meter från skoldagens nästa lektion.

Jag minns…en duschmössa

I SvD Kulturs projekt ”Jag minns” skapar man en bild av de senaste hundra åren med hjälp av korta minnesfragment knutna till ett specifikt årtionde.

Visst triggas din hjärna av inledningsorden ”Jag minns”? För mig är det rätt likt hur tankeleken “Tänk om…” hjälper att föda nya idéer till ett bokmanus. Jag får erkänna att jag tumlade runt bland minnen en hel kväll när jag läste projektets texter och samtidigt spånade på ett eget bidrag.

Projektet

I en artikel relaterad till SvDs projekt beskriver författaren och historikern Peter Englund hur minnet fungerar som ett fiskenät, att om man börjar dra, så kommer snart fyra minnen till.

Peter är aktuell med boken “Jag kommer ihåg” där han samlat sex hundra minnesfragment ur sitt liv. Han kallar det för den berättelselösa berättelsen och jämför med den franska målarskolan pointillismen, där ett motiv byggs upp av en mängd prickar. På samma sätt framträder en bild av hans liv med hjälp av alla små minnesfragment.

Jag finner SvDs projekt tankeväckande för hur vi hanterar och tar till oss av vår historia. När man läser de inskickade bidragen blandas samhällsomvälvande händelser med den enskilda människans upplevelser och känslor. Historian får dessutom mer liv om den precis som våra liv är fylld av allt från triviala till livsavgörande händelser.

SvD nämner för mig att de snart ska berätta hur projektet är tänkt att avslutas och knytas ihop. Jag tycker att det här ett klockrent underlag för en kaffebordsbok.

Skrivövning

Projektet tar i skrivande stund fortfarande emot bidrag. Dela därför gärna med dig av ditt minne här: http://www.svd.se/svd-skriver-historia–och-tar-hjalp-av-er-lasare/om/jag-minns.
Bidraget får vara på max 350 tecken.
Om du söker inspiration kan du läsa de andra bidragen här: http://svd.se/jag-minns.

Mitt bidrag

Jag valde ett vardagligt bidrag, något mångtydigt och troligtvis med hög igenkänningsfaktor:


Jag minns
imman på plasthuvans transparenta fönster och duschvattnets öronbedövande smatter. Vi såg ut som små vilsna rymdfarare trots att gymnastiksalen låg endast 100 meter från skoldagens nästa lektion.

J.B Silfversparre


Duschmössa som illustrerar J.B Silfversparres bidrag till SvDs "Jag Minns"-projekt. Texten lyder: Jag minns… imman på plasthuvans transparenta fönster och duschvattnets öronbedövande smatter. Vi såg ut som små vilsna rymdfarare trots att gymnastiksalen låg endast 100 meter från skoldagens nästa lektion.

En duschmössa.

 

    Pin
    Share
    Tweet
    +1
    Share